Naamloos

Van delicate beeldjes tot sprankelende sieraden, Swarovski kristal is al meer dan een eeuw populair. Onze interne Swarovski-expert, Marko Messing, is zelf een verwoed verzamelaar van Swarovski en handelt al jaren in de kristallen beeldjes. Hij kent de markt van binnen en buiten en wil ons advies geven over hoe je de waarde van Swarovski kristallen bepaalt. Lees verder om te ontdekken welke factoren de waarde beïnvloeden en met welke hulpmiddelen jij je eigen stukken kunt taxeren.

Swarovski kristal verschilt in waarde per land

Trends

Het is ook belangrijk om met de huidige trend rekening te houden. In de jaren `90 zagen we een hype rondom Swarovski kristal, die ongeveer 15 jaar duurde. Nu hebben veel verzamelaars de traditionele collector‘s items al en zijn ze eerder geïnteresseerd in de gekleurde en transparante beeldjes die na 2008 zijn gemaakt en vooral in Swarovski sieraden. Prijzen voor deze stukken op de tweedehands markt zijn momenteel stabiel, maar het is belangrijk om de trends in de gaten te houden omdat vraag en aanbod altijd de prijs zullen bepalen. Dat gezegd zijnde, zullen de volgende factoren ook effect hebben op de waarde van je Swarovski kristal.

Limited Edition Sets

In het midden van de jaren `70 begon Swarovski beeldjes te maken als geschenk voor klanten. Er bleek een grote interesse voor en daarna werden de beeldjes te koop aangeboden. In 1980 begon Swarovski met het maken van decoratieve stukken in kleine oplages. In 1987 was bijvoorbeeld de eerste jaarlijkse editie van ‘de Lovebirds’ alleen beschikbaar in de VS.

Swarovski bepaalt hoeveel stuks er worden geproduceerd om te zorgen voor exclusieve producten. Zodra het bepaalde aantal is bereikt, wordt het stuk niet langer gemaakt. De niet langer geproduceerde beeldjes verschijnen daarna op de secundaire markt. Limited edition Swarovski stukken zullen hun waarde beter behouden, maar die hangt nog wel steeds af van de markt en de vraag.

Limited edition Swarovski stukken zullen hun waarde beter behouden, maar die hangt nog wel steeds af van de markt en de vraag.

Swarovski Logo

Om de waarde van een beeldje of een decoratief element te bepalen, dien je er zeker van te zijn dat het een origineel stuk van Swarovski is. Er zijn veel bedrijven op de markt die kristallen beeldjes maken, maar er is gewoon geen merk zoals Swarovski. Het logo helpt bij het onderscheiden van authentieke stukken van nep objecten. De vintage Swarovski stukken, gemaakt tussen 1899 en 1988 hebben het Edelweiss-logo. Van 1976 tot 1988 gebruikten ze het SC-logo en later werd dit de beroemde zwaan die we nu zo goed kennen. Maar gedurende sommige perioden werden andere logo’s gebruikt, bijvoorbeeld voor de Trimlite-collectie, of op stukken die geproduceerd zijn voor importbedrijf Ebeling en Reuss. Het is dus belangrijk om je onderzoek te doen, bij het bekijken van het logo.

Staat

Om de waarde van Swarovski stukken te bepalen, moet ook de staat gecontroleerd worden. Swarovski kristal verliest zelden zijn uitstekende staat omdat het is gemaakt van zeer duurzaam glas dat geen sporen van veroudering toont. Alleen de lijm die op oudere stukken gebruikt is kan soms enige verkleuring vertonen. Een Swarovski-object kan echter breken, of een stukje kwijtraken, waarmee de waarde afneemt.

Hoewel de staat van Swarovski objecten uitzonderlijk goed behouden blijft, kunnen ze breken barsten of een stukje verliezen, en dit verlaagt hun waarde

Verpakking

Swarovski doosjes kunnen uiterst belangrijk zijn voor de waarde van het stuk. De doosjes zijn vooral belangrijk voor de jaarlijkse edities, limited editions en genummerde edities, omdat zij specifiek voor die items zijn en niet kunnen worden vervangen door een ander doosje. Deze speciale verpakkingen passen alleen bij het specifieke beeldje en beschermen het stuk perfect. Wanneer je de originele verpakking hebt, verhoogt dit de waarde van je Swarovski kristal.

Certificaten

Vooral voor de jaarlijkse edities, limited editions en genummerde edities is het Swarovski-certificaat van echtheid belangrijk voor de waarde. Het nummer van de editie op het certificaat moet overeenkomen met het nummer op het kristal. Het kan niet worden geruild voor een ander certificaat van authenticiteit omdat uitsluitend overeenkomende nummers zorgen voor een toegevoegde waarde. Het certificaat van echtheid voor de overige series is echter generiek en kan vaak worden verwisseld en kan daarom wat minder belangrijk zijn voor de waarde.

Certificaten voor limited edition stukken worden genummerd net als de stukken zelf

Complete series

Een complete serie zal meer kopers aantrekken. Swarovski heef een groot aantal series gemaakt, ook in de jaarlijkse edities. Diverse categorieën, zoals de Chinese dierenriem collectie, de Disney beeldjes collectie, paradise beeldjes en de soulmates collectie zijn altijd gewild.

Tip van Marko: Prijscatalogi

De waarde van een stuk van Swarovski is gebaseerd op de huidige beschikbaarheid of zeldzaamheid, de historische waarde en de vervangingswaarde. Inkoopformulier.nl raadt aan op zoek te gaan naar Swarovski prijscatalogi om de prijs van sommige van deze beeldjes te bepalen. Er zijn verschillende boeken, zoals de ‘Warner Blue Ribbon boeken’, die je kunnen helpen bij het identificeren van je stuk, je meer informatie geven en je de winkelprijs en huidige prijs vertellen. Marko gebruikt ook een gids geproduceerd door ‘Uitgeverij Assendorp’ in samenwerking met Swarovski om internationale vervangingswaarden te vinden en ze kijkt naar de internationale online prijzen van geregistreerde verkopen en prijzen op de Nederlandse markt.

De waarde bepalen is niet altijd eenvoudig. Sommige beeldjes hadden een hoge winkelprijs en worden nu voor zeer lage bedragen verkocht. Sommige beeldjes hadden dezelfde winkelprijs, zoals de Kris beren en Kerstversieringen, maar hebben nu verschillende verzamelwaardes. Dit is de reden waarom net ene beeldje soms niet goedgekeurd wordt voor de veiling, terwijl een ander beeldje van dezelfde collectie is.

Marko Messing, onze interne Swarovski expert

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

– Hoe koop je het beroemde Murano glas uit Italië online
– De opkomst van Swarovski in 10 leuke feitjes
– Is het veilig om op Catawiki te kopen?

Swarovski opkoper, Wie koopt Swarovski beeldjes / figuren/ verzameling / collectie / Disney / kerststerren / Crystal Paradise / Daniel Swarovski / gelimiteerde stukken. Swarovski inkoop. Swarovski inkoper. Beste prijs. Hoogste prijs voor uw Swarovski collectie / verzameling.