Naamloos

Wat is het verschil tussen: zirkonia, kristal, Swarovski

In dit artikel proberen we het verscil tussen deze verschillende materialen duidelijk te maken. Het verschil tussen kristal, kristalglas, zirkonia, edelstenen en Swarovski is niet meteen duidelijk. In dit artikel hieronder proberen we het duidelijker te maken.

Kunstmatige kristallen

Kunstmatige kristallen worden ontwikkelt door mensen. De stenen zijn goed te vergelijken met de natuurlijke kristallen, maar zijn een stuk minder waardevol, omdat ze minder zeldzaam zijn. De drie bekendste kunstmatige kristallen hebben we hier onder elkaar gezet:

– Zirkonia

– Swarovski Kristal

Zirkonia 

Zirkonia is een synthetische (door de mens gemaakte) steen die als enig materiaal de kenmerken van diamant zo dicht benadert dat het verschil met het blote oog zeer moeilijk te onderscheiden is. Zirkonia wordt behalve in wit ook gemaakt in vele moderne kleuren. Zirkonia geeft evenals diamant een prachtige schittering.

Zirkonia heeft optische eigenschappen die dichter bij de kenmerken van diamant komen dan die van welk ander materiaal ook. Het is niet eenvoudig om met het menselijk oog het verschil te onderscheiden. Zirkonia is dan ook populair als imitatiediamant. Het is wel minder hard dan diamant.

Het lijkt het meeste op de diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt. Daarnaast is zirkonia ook met diamant te vergelijken doordat het allebei sterke en harde stenen zijn. Op de schaal die hardheid aangeeft (de schaal van Mohs) scoort een zirkonia een 8,5 en een diamant een 10. Hoewel een diamant dus nog een stuk sterker is, is zirkonia ook goed bestand tegen krassen. Met het blote oog is het verschil tussen een diamant en zirkonia haast niet te onderscheiden.

Zirkonia wordt gemaakt door de twee elementen zirkonium en zirkonium oxide te smelten en tot 5000 graden te verhitten. Als de steen is afgekoeld wordt het in dezelfde vorm geslepen als een diamant, met veel facetten die het licht weerkaatsen. Zirkonia is een goede diamant look-a-like, voor een betaalbare prijs!

Bron: Wikipedia

Kristal

Een kristal bestaat uit atomen of moleculen die netjes gerangschikt zijn in drie dimensies. Zuivere stoffen zijn meestal in staat tot het vormen van kristallen. Materialen die uit kristallen bestaan, worden kristallijn genoemd. Materialen die daarentegen bestaan uit een hoeveelheid moleculen die niet ordelijk gerangschikt zijn, worden amorf genoemd. De bekendste amorfe stof is glas, en zelfs kristalglas is, ondanks de naam, geen kristal.

Bron: Wikipedia

Kristalglas

Kristalglas (vaak kristal genoemd) is materiaal dat bestaat uit glas dat een zekere hoeveelheid lood(II)oxide bevat.

In natuurwetenschappelijke zin is kristalglas geen kristal, omdat de moleculen niet in een regelmatige structuur zijn gerangschikt. Glas bestaat uit een mengeling van siliciumdioxide (voornaamste bestanddeel van kwartszand) en metaaloxiden. 

Volgens een EU-richtlijn uit 1969 is kristallijnglas de algemene omschrijving voor glaswerk dat metaaloxide bevat, maar binnen die omschrijving bestaan verscheidene categorieën. Alleen de luxere varianten moeten lood bevatten: 24 procent voor loodkristal en 30 procent voor volloodkristal. Voor de lagere categorieën kristallijnglas en sonoorglas is 10 procent metaal voldoende. Als het meer dan 30 procent lood bevat, is het volloodkristal, zoals Swarovski (circa 32 procent lood). Hoe hoger het loodgehalte hoe hoger de brekingsindex. Een materiaal met een hoge brekingsindex vertoont meer schittering en heeft een rijker kleurenspectrum.

Bron: Wikipedia

Swarovski kristal

Swarovski kristalglas wordt gemaakt door het Oostenrijkse bedrijf Swarovski en bevat ongeveer 32 procent lood. Door dit hoge loodgehalte schittert het kristalglas meer en met meer kleuren.

Swarovski is the top of the bill onder de kristalmakers. De Swarovski kristallen zijn te vergelijken met de Tsjechische kristallen, maar de kwaliteit van Swarovski is veel beter. Voor Swarovski Crystals wordt ook kristalglas en lood gebruikt, in combinatie met natuurlijke mineralen, quartz en zand.

Door de speciaal ontwikkelde machine van Swarovski, worden de kristallen met veel meer precisie geslepen dan Preciosa kristallen. In plaats van 8 facetten zijn Swarovski kristallen geslepen in 12 of 14 facetten, waardoor het nog meer weerkaatst en schittert. Ook gebruikt Swarosvki nóg meer lood dan de fabrikanten in Tsjechië, namelijk 32%. Als finishing touch krijgen de Swarovski kristallen een coating die zorgt voor een mooie kleurschakering en glans. De prijs van Swarovski kristallen ligt hoger dan de Preciosa kristallen, maar de kwaliteit is ook beter.

Het verschil tussen kunstmatige en natuurlijke kristallen

Nu je weet wat een natuurlijk en een kunstmatig kristal is, hebben we de grootste verschillen nog even onder elkaar gezet:

  • Natuurlijke kristallen zijn veel zeldzamer dan kunstmatige kristallen. Daarnaast is ieder natuurlijk kristal uniek. Hierdoor is de waarde en de prijs ook een stuk hoger.
  • Kunstmatige kristallen zijn over het algemeen zuiverder. Ze worden zonder foutje geproduceerd, terwijl je daar bij natuurlijke kristallen geen invloed op hebt, omdat het in de natuur ontstaat. Kunstmatige kristallen kunnen geproduceerd worden in alle kleuren van de regenboog. Natuurlijke kristallen kunnen ook gekleurd zijn, maar ook hier heb je geen invloed op omdat het een natuurproduct is.

Edelstenen

Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten. Edelstenen beschikken over de volgende kenmerken:

  • – Schoonheid. Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten.
  • – Duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid.
  • – Zeldzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt.

Bron: Wikipedia

Verkoop uw Swarovski artikelen via de volgende link: https://www.www.inkoopformulier.nl